czwartek, 9 maja 2013

wegańskie curry ziemniaczane

Inspirowałam się przepisem z książki Kuchnia Indyjska wegetariańska autorstwa Joanny Sucheckiej. Oczywiście mój wariant jest w 100 % wegański. Zamiast jogurtu użyłam słonecznikonezu. Curry ziemniaczane jest to danie niewyszukane pod względem ilości użytych składników, za to smakuje bardzo dobrze szczególnie w połączeniu z sałatką ze świeżych ogórków.


Składniki dla czterech osób:

9 średnich ziemniaków
litr słonecznikonezu (ze świeżym, 1,5 cm kawałkiem imbiru zamiast czosnku)
2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka soli morskiej
4 łyżki oleju
1 łyżeczka garam masali tudzież curry
świeża natka pietruszki lub kolendry
mizeria bądź sałatka ze świeżych ogórków

W garnku o solidnym dnie rozgrzewamy olej i dodajemy garam masalę lub curry. Po kilku sekundach wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Smażymy przez chwilę i dodajemy wodę i sól. Gotujemy aż będą miękkie. Dodajemy słonecznikonez i dokładnie mieszamy. Podajemy z dużą ilością natki pietruszki lub świeżą kolendrą i obowiązkowo ze świeżymi ogórkami.


2 komentarze:

Las gęstych mgieł pisze...

No, zapewne zrobię w najbliższym czasie, bo brzmi pysznie :) Synek mój pewnie też będzie jadł :D

Margot pisze...

Smacznego zatem moi mili :**