sobota, 28 stycznia 2012

Słonecznikonez rulez

Zainspirowana i zmotywowana przez pewną Matkę wegankę i jej dziecko :) a ściślej rzecz ujmując przez opublikowany na ich blogu wspaniały przepis, postanowiłam wypróbować śmietanę tudzież majonez zrobiony z nasion słonecznika. Słonecznikonez wykorzystałam do prostej a jakże zdrowej surówki z pora i kapusty pekińskiej, natomiast śmietaną zagęściłam rozgrzewającą zimową zupę cebulową. Oto efekty:

Surówka z pora i kapusty pekińskiej...

... tu z kaszą gryczaną i ciecierzycą w sosie z pomidorów i curry
(czyli dzisiejszy obiadek :)

A tutaj zupa cebulowa w towarzystwie pieczywa żytniego

2 komentarze:

matkaweganka pisze...

Pyszny obiad, cieszę się, że przepis spełnił swoją rolę!
Pozdrawiam :)

Margot pisze...

Też się cieszę bo słonecznikonez na stałe zawita w naszym menu. Jeszcze raz wielkie DZIĘKI! :*