piątek, 30 grudnia 2011

Sylwestrowy strogonow

Jak się bawić to się bawić, jak sobie dogadzać to na sto procent :) Oto przepis na niesamowity strogonow wegański, który zadowoli najwybredniejszych smakoszy:




  
 Potrzebujemy:

- dużej cebuli
- 0,5 kg pieczarek
- duuużej marchewki
- połówki czerwonej papryki
- 10 kotletów sojowych
- małej puszki groszku
- dwóch łyżek koncentratu pomidorowego
- dwóch łyżek mąki
- łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczki curry lub pieprzu ziołowego
- łyżeczki słodkiej papryki
- ćwierć łyżeczki chilli
- dwóch łyżeczek soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- łyżki majeranku
- dwóch łyżek oleju
- 1 litra bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju w większym garnku. Dodajemy pokrojone
w plastry pieczarki, solimy i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. W tym czasie kroimy marchew w słupki (lub jak kto lubi), dodajemy do pieczarek i cebuli. Dusimy aż zmięknie. Kroimy paprykę w kostkę, dodajemy do pozostałych warzyw i wciąż dusimy razem. Gotujemy litr bulionu, w połowie zagotowujemy kotlety sojowe, a drugą część dodajemy do warzyw. Teraz czas na dodanie koncentratu pomidorowego.
Wyjmujemy miękkie kotlety sojowe i bulion, w którym się gotowały dodajemy do naszego strogonowa. Kroimy kotlety w paski i też je dorzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy
i groszek. W 200 ml zimnej wody mieszamy dokładnie mąkę i mąkę ziemniaczaną
i dolewamy do strogonowa. Jeszcze kilka minut i nasze sylwestrowe danie jest gotowe. Powinno być dosyć gęste i aromatyczne. Najlepiej smakuje kiedy nieco postoi. Podawać ze świeżą natką pietruszki i dobrym razowym pieczywem.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

Urszula pisze...

Gratuluję pomysłu!!!
Pyszności!!!

Pusty kociołek pisze...

Świetny pomysł! Spróbowałyśmy i absolutnie taki strogonow robi wrażenie. Dziękujemy za inspirację:)

Margot pisze...

Bardzo się cieszę Pusty kociołku, że przepis się sprawdził :) Polecam się na przyszłość i zapraszam do Chatki jak najczęściej! Pozdrawiam cieplutko:)

sokool pisze...

Zainspirował mnie ten przepis szczególnie , że lubimy soje i potrawy z niej . A trafiłem tu bo robiłem dziś strogonowa ale tradycyjnego i szukałem jakichś świeżych pomysłów. Trafiłem wyśmienicie jak zrobię to napiszę o doznaniach :)