czwartek, 10 listopada 2011

Ciecierzyca ze szpinakiem i sałatką


Uwielbiam przyrządzać ciecierzycę na wiele sposobów: robię z niej falafele, hummus, podaję z ziołami lub pomidorami... zastosowań jest bardzo dużo. Zdecydowałam, że na dzisiejszy obiad podam ją w towarzystwie szpinaku i sałatki pełnej witaminy C (by żelazo zawarte w powyższych wchłaniało się wzorowo:). Poniżej zamieszczam przepisy na ciecierzycę ze szpinakiem oraz sałatkę z rukolą.



Ciecierzyca ze szpinakiem (porcja na 4 osoby):

Potrzebne będą:
- 2 szklanki suchej cieciorki namoczonej na noc w zimnej wodzie (lub 2 puszki cieciorki konserwowej)
- opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej jednak użyć świeżego - około 2 pęczków)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju z pestek winogron (lub innego)
- sól do smaku
- łyżka stołowa mieszanki przypraw (imbir, słodka papryka, majeranek, czarny pieprz, estragon, rozmaryn, pietruszka, cząber)

Przygotowanie:
Gotujemy ciecierzycę (zajmuje to około 45 min.), pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy (wywar możemy zachować jako np. bazę do zupy warzywnej). W garnku rozgrzewamy olej, wyciskamy czosnek i dajemy płaską łyżeczkę soli. Wrzucamy szpinak
i kiedy zacznie się gotować dodajemy cieciorkę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Doprawiamy do smaku i podajemy (najlepiej z sałatką :)


Sałatka z rukolą:

Potrzebujemy:
-kawałka kapusty pekińskiej (połówka małej wystarczy)
-trzech garści rukoli
-świeżej czerwonej papryki
-małej cebuli
-soku z połówki cytryny
-nieco oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
-soli do smaku

Cebulę siekamy drobno, wrzucamy do miski, solimy i odstawiamy by zmiękła. W tym czasie szatkujemy kapustę pekińską, paprykę kroimy w kosteczkę, płuczemy rukolę
i również kroimy. Mieszamy wszystkie składniki dodajemy sok z cytryny i olej, na koniec przyprawiamy. Rukola nadaje sałatce specyficzny smak.


2 komentarze:

Urszula pisze...

Na takie pyszności to wypadało by się wprosić!

Margot pisze...

Oj wypadało by i to bardzo :) Zapraszamy!