poniedziałek, 1 listopada 2010

Razowiec na bananach z dynią



Dynię uwielbiam w różnych wydaniach w tym wersję na słodko do kawusi :)
Oto przepis na placek, który nie zawiera ani jednego ziarnka cukru, ani szczypty kakao, a pomimo to jest słodki i wygląda jak murzynek. Przepis ten jest zmodyfikowaną wersją Razowca na bananach ze strony internetowej www.puszka.pl.


Potrzebujemy:
- 1 i 1/2/ szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki białej mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju
- 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej
- 4 duże baaaardzo dojrzałe banany
- 1 szklankę rodzynek
- 1 szklankę orzechów włoskich (drobno posiekanych)
- 1 szklankę mieszanki innych bakalii (np skórki z pomarańczy, figi, orzechy nerkowca, laskowe itp.)
- małego słoiczka konfitury z dyni

Przygotownie:
Moczymy rodzynki, orzechy i mieszankę bakalii w wodzie (przez około 20 minut). Miksujemy banany i rodzynki. Dodajemy mąkę, sodę, orzechy i bakaliowy mix. Dodajemy konfiturę z dyni, wodę i olej. Mieszamy. Okrągłą formę do pieczenia smarujemy olejem i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez godzinę. Ciasto jest "z natury" mokre w środku lecz pomimo to należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest za bardzo płynne. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką, czekamy aż ostygnie i wcinamy:)

Brak komentarzy: