środa, 27 października 2010

Zupa z czerwonej soczewicy po studencku

Prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i rozgrzewająca zupa. W sam raz na jesienne chłody.

Potrzebujemy:
- 1 i 1/2 kubka soczewicy
- 3 litry wody
- domowy bulion warzywny*
- 3 łyżki suszonych warzyw
- szczypta tymianku i cząbru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 liść laurowy
- sól kamienna do smaku
- świeża natka pietruszki
- łyżka oleju lnianego


Przygotowanie:
Do średniego garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy. Wrzucamy soczewicę, warzywa, zioła. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Dodajemy 2 łyżki bulionu warzywnego. Gotujemy przez 10 minut. Zestawiamy z ognia. Dodajemy olej lniany. Podajemy z natką pietruszki.
 

* domowy bulion warzywny:
opakowanie suszonych warzyw, łyżka kurkumy, łyżka soli kamiennej, pół łyżki czosnku granulowanego. Miksujemy i mamy bulion bez gluta sodu i innych "polepszaczy". Proporcje składników można zmieniać w zależności od tego co komu smakuje bardziej :)

Brak komentarzy: