wtorek, 26 października 2010

Risotto z kiełkami z groszku cukrowego




Do tego dania trzeba się przygotować kilka dni wcześniej. Według mnie naprawdę warto!
Potrzebujemy:
- garści ziaren groszku cukrowego do kiełkowania
- 2 torebki brązowego ryżu
- 1/2 średniej cukinii
- niewielkiej cebuli
- sporego ząbku czosnku
- 3 łyżeczek soli
- 1 cm kawałka imbiru
- 1 łyżeczka sambar masali (jeśli nie mamy takowej możemy użyć curry, lub innej masali, lub przyprawy pięć smaków, lub imbiru w proszku)
- szczypty asafetydy (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek


W kiełkownicy kiełkujemy groszek przez 2/3 dni: aż wypuści 1-1,5 cm kiełki.
Zanim przystąpimy do gotowania obiadku namaczamy 2 torebki brązowego ryżu w zimnej wodzie (przez około pół godziny aby zmiękł i szybciej się ugotował).
Następnie do średniej wielkości garnka nalewamy zimną wodę, wrzucamy 1 cm kawałek imbiru i 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej. Wkładamy namoczony ryż i gotujemy najpierw na dużym (do zagotowania) a potem na małym ogniu przez 30-35 minut.


W tym czasie przygotowujemy warzywka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy łyżeczką sambar masali (lub czegoś tam innego), szczyptę asafetydy oraz ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w śliczne cieniutkie plasterki).
Kiedy czosnek delikatnie się ozłoci wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach cukinię (oczyszczoną z nasion lecz nie obraną ze skórki). Wszystko razem mieszamy i podsmażamy (od czasu do czasu mieszając) na średnim ogniu przez około 15 minut. Gdy cukinia zmięknie solimy do smaku, dodajemy opłukane w zimnej wodzie kiełki groszku. Mieszamy. Zestawiamy z ognia.
Odcedzamy ryż, dodajemy warzywa i porządnie mieszamy:)
Teraz już można podawać.

Brak komentarzy: