wtorek, 26 października 2010

Jesienne naleśniki ziarniste

Potrzebujemy:
1 szklankę mąki owsianej
1 szklankę mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżkę oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego
1/2 szklanki wody
po 1 płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej, soli kamiennej i brązowego cukru

Sypkie składniki mieszamy, wlewamy wodę, 1/2 łyżki oliwy  i mleko sojowe. Miksujemy na gładką masę o konsystencji ciasta naleśnikowego :)
Odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią 1/2 łyżki oliwy. Smażymy naleśniki z dwóch stron aż się zarumienią.Podawać z dżemem, marmoladą, konfiturą, masłem orzechowym lub kremem czekoladowym.

Najlepiej smakują z konfiturą agrestową lub konfiturą z dyni własnego wyrobu :)

Życzę wszystkiego najpyszniejszego!

Brak komentarzy: