piątek, 29 października 2010

Dynia z groszkiem

Dynia to kolejne z moich ukochanych pyszności. Ma piękną barwę, wypasiony kształt i rozmiar, świetnie smakuje na słodko, słono, kwaśno, ostro, łagodnie...
Przepis na dynię z groszkiem dostałam od znajomego. Receptura jest prosta ( troszkę ją zmodyfikowałam), a efekt piorunujący:



Potrzebujemy:
- dynię
- małą lub dużą puszkę zielonego groszku (w zależności od rozmiaru dyni)
- po 1 łyżeczce: mielonej kolendry, słodkiej papryki, curry
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- woda (od 1 do 2 szklanek)


Obieramy dynię. Czyścimy z pestek (pestki suszymy na własny użytek lub dajemy głodnym świnkom morskim:). Kroimy w kostkę lub "frytki".
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wsypujemy kolendrę, curry i paprykę. Wrzucamy pokrojoną dynię. Mieszamy i dolewamy 1 lub 2 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem aż dynia zmięknie (około 20 minut). Dodajemy groszek, dodajemy sól do smaku. Mieszamy i zestawiamy z ognia.
To danie smakuje najlepiej kiedy troszkę postoi. Ja przyrządzam je wieczorem i podaję na obiad następnego dnia. Znika szybciej niż się pojawiło.
Smacznego kimkolwiek jesteś!

Brak komentarzy: