środa, 27 października 2010

Drugie danie z kapusty włoskiej


Dzisiaj nadal jesiennie czyli rozgrzewająco. Kapusta włoska należy do moich ulubionych warzyw. Podoba mi się jej kolor, kształt i struktura, a przede wszystkim uwielbiam jej smak. Nie będę rozpisywała się o jej walorach zdrowotnych bo to jest oczywiste.

A zatem bez owijania w bawełnę (oczywiście w stu procentach organiczną) podaję przepis na proste, szybkie i rozgrzewające drugie danie:


Potrzebujemy:
-główkę kapusty włoskiej
- 2 duże ziemniaki
- 10 dag pestek z dyni
- tyle samo pestek słonecznika
- puszkę kukurydzy
- łyżeczkę imbiru
- łyżeczkę curry
- kostkę twardego tofu lub garść kostki sojowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bulion wegetariański (3 szklanki)
- pieprz i sól
- pęczek świeżego koperku



Szatkujemy kapustę. Ziemniaki kroimy w dosyć sporą kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy imbir i curry.Po chwili wrzucamy pestki z dyni i słonecznika (uprzednio namoczone w niewielkiej ilości wody na około 15 minut). Mieszamy. Dodajemy kapustę, ziemniaczki oraz 3 szklanki bulionu, w którym wcześniej zmiękczyliśmy kostkę sojową (jeśli robimy opcję z kostką. Jeżeli wybraliśmy tofu - wrzucamy je pod koniec gotowania potrawy). Gotujemy pod przykryciem aż kapusta zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę, solimy i ewentualnie dodajemy pieprzu.
Podajemy posypując po wierzchu świeżym koperkiem.

Brak komentarzy: